De docent is een flexibele en adaptieve professional.

 

Op het dr. Nassau College met Ipads. Iedere leerling heeft een Ipad in zijn bezit. Bij het vak Nederlands maak ik veelvuldig gebruik van de Ipads. De leerlingen hebben niet meer een gewoon lesboek, maar deze hebben zij digitaal. Apps zijn leuk en passen binnen de belevingswereld van de leerling. Uit een onderzoek van Studiekring, studiebegeleiding (2015) blijkt dat tachtig procent van de onderwijsprofessionals in Nederland kansen ziet voor het gebruik van social media en educatieve apps in de klas. Dit is ook een reden waarom ik apps inzet tijdens mijn lessen. Het is een meerwaarde in het onderwijs. 

Met onderstaande apps werk ik regelmatig in de klas:

  • Kahoot!
  • Padlet
  • Showme
  • Socrative

 

Al deze apps zijn verschillend van elkaar en ik zet deze ook voor verschillende doeleinden in. Om te beginnen bij Kahoot! Met deze app kun je een quiz maken, die je de klas kunt laten doen. Hier komt een competitief element naar voren, want de scores komen direct op het bord te staan. Leuk om deze app aan het eind van de les te doen om te kijken of de leerlingen de lesstof begrepen hebben. Dit kun je natuurlijk ook aan het begin doen van een nieuwe les. Wel vraag ik mij af of Kahoot! echt iets bijdraagt aan de taalontwikkeling van de leerlingen. Docenten Nederlands Rutger Cornelissen en Ramon Groenendijk geven aan in hun artikel Leven talen dat er naast Kahoot! nog een app is die didactisch gezien wat meer mogelijkheden biedt. Dit is socrative. In deze app kun je directe feedback geven en is de feedback niet beperkt tot het goede antwoord. Daarnaast kan er uitleg worden gegeven waarom een antwoord goed of fout is.  

 

De app padlet is een online prikbord. Op dit prikbord kun je informatie verzamelen. Padlet is ideaal voor het bijeenbrengen en delen van informatie, meningen, vragen, plaatsjes etc. Elke leerling kan zijn inbreng delen met de rest van klas. Als docent heb ik zo een goed overzicht wat iedereen aan het doen is, want ik kan meekijken wat er op het bord verschijnt. Leerlingen verschijnen namelijk met hun naam en reactie op het bord. Het voordeel hiervan is dat leerlingen allemaal aan het werk zijn. Ze leren op een actieve manier. Ik vind padlet een ideale app om te gebruiken bij het activeren van voorkennis. Er wordt op dat moment een heel scala aan informatie verzamelend over een betreffend onderwerp. Daarnaast is het ook goed te gebruiken om na te gaan of het lesdoel bereikt is.

 

Tot slot werk ik nu bijna dagelijks met de app showme. Aangezien ik meestal in een lokaal lesgeef waar een apple tv hangt, kan ik geen gebruik maken van een whitebord. Deze hangt achter in het lokaal, voor mij niet praktisch. Met de showme app, heb ik een whitebord op mijn scherm. Ideaal, want het vervangt het whitebord op een digitale manier. Ook de leerlingen hebben deze app op hun Ipad staan. De leerlingen kunnen in deze app makkelijk zinnen overnemen. Dit is met name voor het onderdeel grammatica erg handig. Daarnaast geef ik leerlingen de opdracht om iets over een bepaald onderwerp te noteren. Dit doen zij in deze app. Zo zie ik dat iedereen iets opschrijft en ik kan na afloop makkelijk iemand de beurt geven; ‘Laat je whitebord maar zien, wat staat er?’

 

Inmiddels heb ik veel literatuur gelezen over ict mogelijkheden binnen het onderwijs. Op de site www.reisgidsdigitaalleermateriaal.org staan ontzettend veel educatieve apps waarmee je je lessen leerzaam en actief kan maken. Socrative is een app die goed inspeelt op het differentiëren. In het artikel van Cornelissen en Groenedijk komt naar voren dat deze hier zeer geschikt voor is. De scores die hieruit volgen kunnen ingezet worden voor verschillende leerroutes. Een groep die zwak scoort kan extra begeleiding krijgen, groepjes die gemiddeld scoren kunnen opdrachten uit het boek maken. Dit kan individueel, in duo’s of groepjes. Een groepje dat sterk scoort, kan zelf een quiz gaan maken. .

Maak jouw eigen website met JouwWeb