Informatievaardigheden

Studie

Door mijn studie ben ik aanraking gekomen met Google Scholar. Een database aan wetenschappelijke artikelen. Ook de artikelen op kennisnet en leraar24 hebben mij voorzien van achtergrondinformatie. Door de opleiding ben ik vaardig geworden in het zoeken naar bruikbare bronnen. Daarnaast kan ik met Google ook goed overweg. Ik weet hoe ik op verschillende manieren op zoek kan gaan naar informatie. De zoekopties onder 'geavanceerd zoeken' helpen mij daar bij. Zo kan ik kiezen om alleen te zoeken naar pagina's die in het Nederlands geschreven zijn. Ook gebruik ik vaak de optie 'in cache', dan wordt op de betreffende pagina jouw zoekterm gearceerd. Ideaal, want dit scheelt soms heel wat pagina's lezen.

 

Google Scholar

Literatuurlijst

Ik gebruik de APA-norm voor mijn bronvermeldingen. Dit doe ik door in Microsoft Word de standaard format te gebruiken en door een automatische bronvermelding in te voegen. Een klein voorbeeld van zo’n bronvermelding:

 

Bakker, C., & Deinum, J. F. (z.j.). Activerende didactiek. Levende talen, 2002(3), 3-10.

Bakker, M., & Mijland, I. (2005). Handboek voor elke mentor. Oirschot, Nederland: Quirijn.

Bonset, H., Boer, M. de, & Ekens, T. (2010). Nederlands in de onderbouw. Bussum, Nederland: Coutinho.

Coole, D. de, & Valk, A. (2015). Actief met taal. Bussum, Nederland: Coutinho.

Cornelissen, R., & Groenendijk, R. (z.j.). Apps in taallessen. Levende talen, 2015(6), 4-9.

Dirkse-Hulscher, S., & Talen, A. (2007). Het grote werkvormen boek. Amsterdam, Nederland: Academic Service.

Ebbens, S., & Ettekoven, S. (2005). Effectief leren. Groningen, Nederland: Wolters-Noordhoff. 

 

Om te checken of ik gebruik heb gemaakt van plagiaat, gebruik ik de site http://plagiarisma.net/.

Hiermee kan ik tekst checken of dit origineel is, of gekopieerd van een site. Daarnaast kan ik kijken of mijn bronvermelding goed is. 

 

Plagiaat

Nu verwacht ik van brugklassers niet dat zij al wetenschappelijke artikelen gaan gebruiken als informatiebron. Wel geef ik altijd aan dat het verstandig is om naar verschillende bronnen te kijken en niet de eerste de beste die bovenaan de lijst staat op Google. Hier wil ik tegelijkertijd ook mee aangeven dat ze er niet zomaar van uit kunnen gaan dat alles wat op internet staat geschreven ook daadwerkelijk klopt. 

 

Wanneer leerlingen een verslag van iets moeten maken waarschuw ik hen altijd van te voren op knip- en plakwerk. Dit verbied ik de leerlingen. Ik wil ervoor zorgen dat ze de teksten in eigen woorden opschrijven. Wanneer ik verslagen lees heb ik al heel snel de indruk of dit zelf geschreven is of niet. In het geval van twijfel type ik één zin in bij Google, vervolgens krijg ik meestal gelijk de pagina naar voren waar dit stuk geschreven staat. De betreffende leerling roep ik dan bij mij en vraag of hij mij een eerlijk antwoord kan geven. De leerling krijgt een herkansing om het verslag echt in eigen woorden te schrijven.

 

Leerlingen hoeven nog geen citaten en bronvermelding te noteren volgens de APA richtlijnen. Wel vullen zij een schrijfplan in, waar zij van te voren al na gaan denken welke informatie er in de verschillende opdrachten/alinea's komt en welke bronnen zij daarbij kunnen gebruiken. De bronnen komen in een apart lijstje.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb